2022. május 29., vasárnap

Vissza a hírlistához

Murgn jrtak az 5. b osztly nmet nemzetisgisei

2011. oktber 26.

Olyan rzs volt Murgn lenni, mintha visszautaztunk volna az idben. gy tnik, mintha a falu csak lassan tartana lpst a fejld korral. Taln csak nhny hznl lttam parabola-antennt meg modern gpeket. lveztem a stt a csendes, bks, szmomra eddig mg isme-retlen teleplsen. ssze sem lehet hasonltani a kzsg atmoszfrjt a zajos, fsts, nyugta-lan vrosval.

Egy dleltt bejrtuk a kis llekszm falut, amelynek mindssze ngy utcja van. A legrgibb plet, az evanglikus templom 1794-ben kszlt. A legtbb hz L alakban plt, agyagfalbl vjtk ki az pleteket. A pinck nagy rsze mra mr beomlott. A hz fbb he-lyisgei: tisztaszoba, szobk, nyri konyha, gang. A gang vgn tallhat egy ajt egy mter magasan, s nincs hozz lpcs, oldaln a vasbl kszlt tartoszlopokra szlt futtattak. A grt kukorica trolsra hasznltk. A istllban llatokat tartottak.

rdekesnek talltam a temett, mivel nem volt krltte kerts. Nagy dombon terlt el, srokat a domboldalban is lthattunk. Az elszradt virgokat nehz kontnerekben troltk. Ezutn nagy almaszret kezddtt. Tnde nni azt krte tlnk, hogy a falu bejrsa utn rajzoljuk le a szerkezett. t lny elmehetett a legidsebb svb nnihez, akitl informcikat gyjtttek. Mindvgig kvetett minket egy fekete macska, mg azt is trelemmel viselte, hogy nhnyan lbe vettk, s etettk.

rlk, hogy rszt vehettem a svb falucskban tett kirndulson.

Vinczellr ron, Kbler Dvid, Sarkadi Balzs 5.b

Az idei tanév hírei

Hírek archívum

Copyright © Dombóvári Belvárosi Általános és Alapfokú Mûvészeti Iskola 2013