2022. május 25., szerda

Vissza a hírlistához

Belvrosisok jrtak a Dunntli Napl szerkesztsgben s nyomdjban

2012. mjus 8.

Kapcsold dokumentumok

Fotalbum

prilis 25-n 30 diknak klnleges lmnyben lehetett rsze: szerdn este elsknt vehettk kzbe, olvashattk a msnap megjelen Somogyi Hrlapot. Az jsgr s az informatika szakkr vezeti, Erdsn Fedeles Zita s Orbn Lszl kirndulst szerveztek Pcsre a Dunntli Napl szerkesztsgbe s nyomdjba, hogy a gyerekek testkzelbl lthassk a lapszerkeszts folyamatt s a nyomdai munklatokat. A Dunntli Napl kzleti napilapknt feladatnak tekinti Pcs s Baranya gazdasgi, kulturlis, politikai letnek napraksz bemutatst.

Egy pletben kapott helyet a lapkiad s a Dli Nyomda Kft. is. Ebben a nyomdban ksztik a Dunntli Napl mellett a Tolnai Npjsgot s a Somogyi Hrlapot is sszesen napi 65 000 pldnyban. A szerkesztsgben az jsgrk egylgter, korszer szmtstechnikai httrrel felszerelt hatalmas helyisgben dolgoznak. A terem egyik rszben a nyomtatott sajt zsurnaliszti foglalnak helyet, a msik felben az online jsgrk kzvettik a legfrissebb informcikat az Interneten olvask szmra. Az jsgrk a szerkesztsg szmtgpes rendszerbe msoljk be cikkeiket, fotikat. A szerkeszt kivlasztja a megjelensre rdemesnek tartott anyagokat. A korrektor javtja a szhasznlati, mondatszerkesztsi s helyesrsi hibkat. A cikkek elrendezst feltntet vz elkszl, az oldalakat ngyesvel csoportostjk.

Mindegyik oldalhoz elksztik az alumnium nyomlemezeket. Ahol az elhv gp szveget vagy fott rzkel, megkemnyti a nyomlemez manyag bevonatt, az resen maradt rszeket lemossk. Ezt kveten a gp hengereire kerlnek, majd vegyi anyag segtsgvel ngy klnbz szn festket hordanak a paprra ellltva ezzel a ksz nyomatot. Hihetetlen, hogy 850 kg tekercs formjban rkezik az jsgpapr. Miutn a nyomdahengereket megolajozzk, rhelyezik a lapokat. A nyomdszok a hengereket ragasztszalagokkal ktik ssze, hogy folyamatosan fussanak. A nyomtats nhny msodperc alatt 40 km/h sebessgre gyorsul fel. A gpek automatikusan sszerakjk az jsgoldalakat, ktegelik a lapokat.

Ks este a hazaton a dikok kzl tbben jtszottak a gondolattal, hogy jsgrk vagy fotsok legyenek.

Az idei tanév hírei

Hírek archívum

Copyright © Dombóvári Belvárosi Általános és Alapfokú Mûvészeti Iskola 2013