2022. május 29., vasárnap

Vissza a hírlistához

lmnytbor a Balaton-felvidken

2012. szeptember 25.

Kapcsold dokumentumok

Fotalbum

A Dombvri Mveldsi Hz Nonprofit Kft. a Belvrosi ltalnos Iskolval karltve plyzatot ksztett iskolai gyermekprogram tmogatsra. A nyertes plyzatnak ksznheten az iskola hatodik vfolyamos tanuli (4 osztly) s a ksr pedaggusok szeptember 12-tl 14-ig lmnytborban vehettek rszt a Balaton szaki partjn. E tj termszeti, geolgiai adottsgaival, trtnelmi s irodalmi emlkhelyeivel lenygzte a tanulkat. Az erdei iskolai program szakmai vezetje Somfalvi Jzsefn volt.

Kirndulsunk kezdetn a dli parton irnyt s tjol segtsgvel „bemrtk”, hogy merre utazunk a kvetkez hrom napban. Keszthelyen a Balaton Mzeumban 2011-ben az v mzeuma - megismerhettk a t kialakulst, llat- s nvnyvilgt. A balatoni halak akvriuma mellett a killtson megtekinthettk a tavat vez domb- s hegyvidk erdtmnyeit, valamint az utbbi fl vszzad frdkultrjt is tanulmnyozhattuk. A 101 helyisgbl ll Festetics kastly gynyr termeivel, knyvtrval bmulatba ejtette rdekld ltogatit. A Hintmzeumban a 18-19. szzadi fri letformhoz ktd kocsikat, hintkat s lovas sznokat szemllhettk meg. A szkkt eltt csoportkpeket ksztettnk httrben a barokk kastllyal. Els nap a Szent Gyrgy-hegyi trn „teszteltk” a kitartsunkat, fizikai ernltnket. Mindannyian jelesre vizsgztunk, testkzelbl csodlhattuk a bazaltorgonkat, s tvcsveken „keresztl” a tanhegyeket. Nem volt azonban „szerencsnk” a Szigligeti vrral, ugyanis felemelkedve a magaslatra zrva talltuk a nemrgiben helyrelltott romot. Este mindenkinek jlesett a plkvei tborban feltlalt vacsora; majd a szobkat elfoglalva jbl erre kaptunk.

A szerdai harmincfokos meleg utn cstrtkn esre, hidegre bredtnk. A salfldi majorsgban az smagyar llatok behzdtak jjeli szllshelykre. Kkkton megtltttk flakonjainkat Theodora forrsvzzel, majd a kvgrsi ktengernl lltunk meg, amely gy jtt ltre, hogy a fehr homokot vulkanikus hvizek szilrdtottk a Pannon- tenger visszahzdsakor. Dlutn megcsodlhattuk a pratlan geolgiai csodt, a Hegyestt. A vulkni lvakitrs vgigcsorgott a kp oldaln, a bennrekedt bazalt krl lekoptak a kvek az idk folyamn, gy ma a szorosan egymshoz simul orgonaspok adjk a kp formjt.

Pnteken az rvnyesi vzimalomban a molnr begyjtott a tiszteletnkre. Mkdsbe hozta a malmot, melynek fakerekt a Pcsely-patak kis vzesse mozgatja. A tihanyi visszhang kiprblsa utn utunkat az Aptsgban folytattuk, I. Andrs srjnl meglltunk csendben, majd az alaptlevl msolatt tanulmnyoztuk. Kirndulsunk vgn irodalmi stt tettnk Balatonfreden a Jkai Emlkmzeumban. A Tagore stnyon kis szabadidt kaptak a gyerekek.

Az utaztsknkban hazafel mr nemcsak ruhk, hanem sok-sok lmny s j ismeret lapult.

Az idei tanév hírei

Hírek archívum

Copyright © Dombóvári Belvárosi Általános és Alapfokú Mûvészeti Iskola 2013