2022. május 25., szerda

Vissza a hírlistához

neksztl zengett az udvar

2012. november 2.

A zene vilgnapjt Dombvron megyei szint rendezvnnyel nnepeltk. Nptncosok, npdalnekesek s npmesemondk a nagysznpadon, killts, gyermekmsorok az aulban.

A Nemzeti Kulturlis Alap tmogatsval valsult meg a Belvrosi ltalnos Iskolban a zene vilgnapja alkalmbl rendezett sznes program, melynek nyitnyaknt Birinyi Jzsef hangszerkilltst tekinthettk meg az rdekldk az iskola auljban. A gyjt tulajdonban lv 1250 kzp-eurpai trtneti s npi hangszerbl 60 darabot hozott el a bemutatra, amelyeket az esti eladsa alkalmval meg is szlaltatott. A Birinyi-gyjtemnyt a legnagyobb npi hangszeres magngyjtemnyknt tartjk szmon Eurpban. A killtson gyufaszlakbl ksztett brcst, zsebhegedt, trombitahegedt, (yidakit), tibeti krtt, knai legyez dorombot, koponyaspot, tkcitert, pitypalattyot, s szitrt is lthatott a nagyrdem.

Dlutn a kzmves utcban Somogyi Gyrgy a szalmafons rejtelmeibe vezette be a gyermekeket, ajndkbolt nylt npi trgyakbl, s npi hangszereket is kszthettek a j kzgyessgek. A 15 rakor kezdd szabadtri bemutatt az Illys Gyula Gimnzium tanulja, Simon Mikls nyitotta meg, aki egy mesvel hangolta r a kznsget a dlutni minsgi programokra. A fellpk egy minsts nlkli versenyen vettek rszt, a zsri tagjai Birinyi Jzsef hangszergyjt s Patay Vilmos, a trsg orszggylsi kpviselje voltak.

A msorban rszt vettek a Kapos Tncegyttes Gyermek- s Ifjsgi csoportja, a Belvrosi ltalnos Iskola 2., 3., 4., 5. s 6. a osztlya, a kurdi Nmet Nemzetisgi Tnccsoport, a kapospulai Vzmente Nptnccsoport, a kaposszekcsi Tzlepkk, a Jzsef Attila MK Szzszorszp vodja, a mgocsi Nmet Nemzetisgi Nptnc Egyeslet, a bonyhdi Vlgysg Nptncegyttes, valamint a dunaszentgyrgyi Vadrzsa Npi Egyttes. A csoportok az ltaluk mesteri szinten begyakorolt nptnc koreogrfival lptek sznpadra. A sznvonalat egyni npdalnekesek dalai is emeltk. Zelcsnyi Zsfia, Sveges Sra, Sveges Veronika, Mt Kristf, Till Nikolett, Ers Dorina s a Kapos lnyok eresztettk ki a hangjukat a kznsg s a zsri fle hallatra. A szlistk felksztsben Fbusz Nra, Bdis Ptern s Nyri va tanrnk segdkeztek.

A zsri rtkelte a ltottakat-hallottakat, mltatta a versenyzk s felksztik kitart s eredmnyes munkjt, majd kezdett vette Birinyi Jzsef Sppal, dobbal... cm eladsa, hangszeres bemutatja. A programot szmos magnszemly, alaptvny s vllalkoz tmogatta, a rendezvny fvdnke a Nemzeti Kulturlis Alap volt.

Orova Edina

Az idei tanév hírei

Hírek archívum

Copyright © Dombóvári Belvárosi Általános és Alapfokú Mûvészeti Iskola 2013