2022. május 29., vasárnap

Vissza a hírlistához

Vendgnk volt Dr. Czeizel Endre genetikus

2013. janur 13.

2013. janur 9-n dlutn az Apczai Kiadval karltve a Belvrosi ltalnos Iskola szakmai napot szervezett a kistrsg pedaggusai szmra. A nap fnypontjaknt a Mveldsi Hz zsfolsig megtelt sznhztermben Dr. Czeizel Endre orvos-genetikus, az orvostudomnyok akadmiai doktora eladst tartott Mit r a tehetsg, ha magyar? cmmel.

Professzor r a kzpiskolsokat gy dvzlte: „A legnagyobb termszeti kincs a fiatalok tehetsge”, rajtuk mlik a nemzet jvje. A humn genetika egyik alaptrvnyt emltette, miszerint a gniusz-tpusok relatv gyakorisga eltr a klnbz npessgekben. Tehetsgnek tartjk a kivteles adottsgokkal rendelkez egyneket, akik kivteles kpessg talentumm csak akkor vlnak, ha a szlk s az iskola mindent megtesznek azrt, hogy kihozzk a tehetsggretbl a maximumot. Ez rendkvl nehz feladat, hiszen erre kell trekednie az egynnek is, aki ltalban termszetben eltr az tlagostl.

A gniuszsghoz kreativits kell, „j eszmket kell elfogadtatni a szrke hegedskkel”, ehhez azonban nagy agresszivitsra van szksg. A krnyezetnek, a kultrnak risi a felelssge abban, hogy mennyire tudja kihozni az gretbl a kivteles adottsgot. Pldaknt Dr. Czeizel Endre a zsid kultrt emltette, akik a gnjeikbl sokkal tbbet ki tudtak hozni, hiszen tmogat csaldi httrrel rendelkeztek. Kutatsokkal tmasztotta al a muzsikus- s kpzmvsz gniuszok elfordulsnak relatv gyakorisgt az egyes orszgokban; az olimpiai bajnokokat is grcs al vette az jkori jtkoktl kezdve. A magyar Nobel-djasoknak kln figyelmet szentelt. Az utbbi vtizedekben a gniusz-vesztesg okait is feltrta: a trsadalmi krlmnyek, az intolerancia, a gazdasgi helyzet, a politikai felkszletlensg s a gniuszok npuszttsa negatv folyamatokat eredmnyez. A nk a frfiaktl elmarad szellemi teljestmnynek okait a ni szereppel hozza sszefggsbe, a frfi agresszivits-dominancira vezeti vissza, valamint a kt nem eltr genetikai adottsgaival magyarzza.

Dr. Czeizel Endre tudomnyos vizsglatokkal altmasztott eladsa, magval ragad stlusa, kzvetlen hangja lenygzte a pedaggusokat, szlket, dikokat s az rdekld kznsget. sszegzsben megllaptotta, hogy minden a tanultsgon mlik, ez dnti el, hogy mi lesz a genetikai komponensbl. „Egy nemzet jvje a gniuszoktl fgg, akik j vizekre viszik a npet.” A gniusz-palntknak el kell menni klfldi, hres egyetemekre tanulni, ahol ki tudnak virgozni. A magyar llamfrfiaknak fel kell ismernik, hogy az egszen kivteles kpessg szemlyisgeket haza kell csbtani.

Az idei tanév hírei

Hírek archívum

Copyright © Dombóvári Belvárosi Általános és Alapfokú Mûvészeti Iskola 2013