2022. május 25., szerda

Vissza a hírlistához

„Mindenki szem a lncban” az oktber 23-ai vrosi nnepsgen

2013. oktber 23.

Kapcsold dokumentumok

Fotalbum

Illys Gyula Egy mondat a zsarnoksgrl versrszlete hven tkrzi az tvenes vek atmoszfrjt. A kommunista diktatra irnyt adott az emberek letnek, s az irnyba fordtott tmegek azutn mr maguk kpeztk a rendszer erejt.

Az nnepi megemlkezsen a kortrtneti bevezet rszben a Belvrosi ltalnos Iskola vgzs dikjai przban jelentettk meg amint a zsarnoksg tszvi az let minden terlett, behatol az emberi kapcsolatokba. A forradalom kirobbanst a harang s a tz alakzattal ltvnyosan szemlltettk a hatodikosok. Az ifjsg fenyeget kvetelseivel prhuzamosan lekerlt a Rkosi-cmer a nemzeti jelkpek kzl, tadva helyt a lyukas zszlnak.

Az szks, fagyos Budapesten november 4-n „az orosz tankok kztt hallgatnak a harangok”. Megkezddtt a megtorls, vrbe fojtottk a magyar forradalmat. A Sebestyn Mrta s a Muzsiks egyttes Fordulj, kedves lovam c. npzenre eladott tnc a mintegy 200 000 klfldre menekl rzseit aposztroflta.

A zr lrai szakaszban a lnyok megcsillantottk a visszatrs gondolatnak remnyt. A msor vgn a kzel hatvan szerepl egytt nekelte gitrksrettel a Szabadnak szlettl c. dalt, mely a magyarsg szabadsgvgyt szimbolizlta.

„Te kicsi orszg, el ne felejtse, aki l, hogy gy szletett a szabadsg, hogy pesti utcn hullt a vr.”

Az nneplyen kzremkdtek a Belvrosi ltalnos Iskola nyolcadik, hatodik s hetedik osztlyos tanuli. A zenei kzremkdket Fenyvesi Gbor s Fbusz Nra ksztette fel. A koreogrfit Ockenfusz Enik tantotta be. t pr tncolt a Kapos Tncegyttesbl, mvszeti vezet: Nyri va. A msort sszelltotta: Erdsn Fedeles Zita.

nnepi beszdet mondott Kerecsnyi Mrton, a Fidesz helyi elnke.

Az idei tanév hírei

Hírek archívum

Copyright © Dombóvári Belvárosi Általános és Alapfokú Mûvészeti Iskola 2013