2022. május 25., szerda

Vissza a hírlistához

Washingtoni tanulmnyutat nyert Orbn Lszl, a Dombvri Belvrosi ltalnos Iskola pedaggusa

2014. mjus 21.

Az Emberi Erforrsok Minisztriuma s az Amerikai Egyeslt llamok budapesti nagykvetsge felhvst tett kzz holokauszt tmban pedaggusok rszre az Egyeslt llamokban tnapos tanulmnytra. Az angol nyelven megrt plyzatban a jelentkezknek rgztenik kellett a holokauszt oktatsa sorn eddig vgzett tevkenysgket.

Orbn Lszl 2010-ben, kzvetlenl a DIZMA (Dombvri Magyar-Izraeli Barti Trsasg Egyeslet) megalakulsakor csatlakozott a Trsasghoz, mely nhny dombvri polgr ltal alaptott civil szervezet. Az alapt okiratban megfogalmazott clkitzsekhez kapcsoldan tbb kulturlis esemnyt szerveztek Dombvron, illetve a krnyez teleplseken. Ehhez kapcsoldan vett rszt segtknt vagy szervezknt tbb, a holokauszt tmjt is rint vrosi, illetve orszgos rendezvnyben. Ezek kzl nhny:

Auschwitz Album killts, mely azokat a fotkat mutatta be, melyek a Magyarorszgrl elhurcolt llampolgrok halltborba rkezst dokumentljk.

„Vzum az letrt” killts, melyet 2012 mjusban Raoul Wallenberg, svd diplomata emlknek lltottak, aki Magyarorszgon zsidk ezreit mentette meg a deportlstl. Ilan Mor, Izrael llam budapesti nagykvete nyitotta meg a killtst egybektve dombvri ltogatsval.

„Egyre kzelebb...” vetlked: az orszgos tanulmnyi versenyt kzpiskols dikok szmra hirdettk meg az egykori s jelenlegi Izrael trtnelme, kultrja, fldrajza tmakrben. A megadott nyomtatott s online magyar kiadvnyok mellett a jelentkez dikoknak nllan kellett forrst tallniuk a megmrettetshez.

Az orszgbl 144 iskola csapata jelentkezett a hromforduls versenyre. Az els fordul internetes tudsfelmrssel kezddtt, s terletenknt a 10 legjobban szerepl csapat jutott be a kzpdntbe. Az orszg nyolc teleplsn megrendezett terleti kzpdnt nyertesei kpviseltethettk magukat a Szzhalombattn megrendezett orszgos dntn, melyet az Izrael llam budapesti nagykvet-helyettese ltal vezetett zsri rtkelt. A nyertes csapat iskolja pnzjutalmat kapott, mg a csapat tagjai s a felkszt tanr egy izraeli tanulmnyttal lett gazdagabb.

A verseny sorn Orbn Lszl Vajdics Hajnalka tanrnvel s Rosts Zoltn rral, a DIZMA elnkvel trsszervezknt vett rszt a feladatok elksztsben, a verseny megszervezsben s koordinlsban.

Az rsbeli plyzatok elbrlsa utn szemlyes interjra hvtk a legsikeresebb plyzati dokumentumok benyjtit. Az ezen jl szerepl tanrok kzl vlasztottk ki azt a kt szerencss szemlyt, akik nyron rszt vehetnek a washingtoni tnapos tovbbkpzsen. A Belvrosi ltalnos Iskola tantestlete nagyon bszke Orbn Lszlra, hogy Magyarorszgrl utazhat az Egyeslt llamok fvrosba. Hazarkezse utn kpes beszmolval jelentkeznk.

Erdsn Fedeles Zita

Az idei tanév hírei

Hírek archívum

Copyright © Dombóvári Belvárosi Általános és Alapfokú Mûvészeti Iskola 2013