2021. június 22., kedd

Vissza a hírlistához

Washingtoni tanulmnyutat nyert Orbn Lszl, a Dombvri Belvrosi ltalnos Iskola pedaggusa

2014. mjus 21.

Az Emberi Erforrsok Minisztriuma s az Amerikai Egyeslt llamok budapesti nagykvetsge felhvst tett kzz holokauszt tmban pedaggusok rszre az Egyeslt llamokban tnapos tanulmnytra. Az angol nyelven megrt plyzatban a jelentkezknek rgztenik kellett a holokauszt oktatsa sorn eddig vgzett tevkenysgket.

Orbn Lszl 2010-ben, kzvetlenl a DIZMA (Dombvri Magyar-Izraeli Barti Trsasg Egyeslet) megalakulsakor csatlakozott a Trsasghoz, mely nhny dombvri polgr ltal alaptott civil szervezet. Az alapt okiratban megfogalmazott clkitzsekhez kapcsoldan tbb kulturlis esemnyt szerveztek Dombvron, illetve a krnyez teleplseken. Ehhez kapcsoldan vett rszt segtknt vagy szervezknt tbb, a holokauszt tmjt is rint vrosi, illetve orszgos rendezvnyben. Ezek kzl nhny:

Auschwitz Album killts, mely azokat a fotkat mutatta be, melyek a Magyarorszgrl elhurcolt llampolgrok halltborba rkezst dokumentljk.

„Vzum az letrt” killts, melyet 2012 mjusban Raoul Wallenberg, svd diplomata emlknek lltottak, aki Magyarorszgon zsidk ezreit mentette meg a deportlstl. Ilan Mor, Izrael llam budapesti nagykvete nyitotta meg a killtst egybektve dombvri ltogatsval.

„Egyre kzelebb...” vetlked: az orszgos tanulmnyi versenyt kzpiskols dikok szmra hirdettk meg az egykori s jelenlegi Izrael trtnelme, kultrja, fldrajza tmakrben. A megadott nyomtatott s online magyar kiadvnyok mellett a jelentkez dikoknak nllan kellett forrst tallniuk a megmrettetshez.

Az orszgbl 144 iskola csapata jelentkezett a hromforduls versenyre. Az els fordul internetes tudsfelmrssel kezddtt, s terletenknt a 10 legjobban szerepl csapat jutott be a kzpdntbe. Az orszg nyolc teleplsn megrendezett terleti kzpdnt nyertesei kpviseltethettk magukat a Szzhalombattn megrendezett orszgos dntn, melyet az Izrael llam budapesti nagykvet-helyettese ltal vezetett zsri rtkelt. A nyertes csapat iskolja pnzjutalmat kapott, mg a csapat tagjai s a felkszt tanr egy izraeli tanulmnyttal lett gazdagabb.

A verseny sorn Orbn Lszl Vajdics Hajnalka tanrnvel s Rosts Zoltn rral, a DIZMA elnkvel trsszervezknt vett rszt a feladatok elksztsben, a verseny megszervezsben s koordinlsban.

Az rsbeli plyzatok elbrlsa utn szemlyes interjra hvtk a legsikeresebb plyzati dokumentumok benyjtit. Az ezen jl szerepl tanrok kzl vlasztottk ki azt a kt szerencss szemlyt, akik nyron rszt vehetnek a washingtoni tnapos tovbbkpzsen. A Belvrosi ltalnos Iskola tantestlete nagyon bszke Orbn Lszlra, hogy Magyarorszgrl utazhat az Egyeslt llamok fvrosba. Hazarkezse utn kpes beszmolval jelentkeznk.

Erdsn Fedeles Zita

Az idei tanév hírei

Hírek archívum

Eseménynaptár

Hét
2021. június