2022. május 22., vasárnap

Vissza a hírlistához

Knyvbemutat - Nagy Sndor: Dombvr madrvilga

2014. oktber 8.

Dombvron a termszet- s a madrvdelmi tevkenysg sszeforrt Nagy Sndor, a Magyar Madrtani Egyeslet 28. Sz. Dombvri Csoportja titkrnak a nevvel. A kiemelked ifjsgnevel munkjrt 1998-ban Enik-djjal jutalmazott pedaggus bszke arra, hogy Tskben a Madrvrtn 35 v alatt 130 tbort szervezett. 86 teleplsrl 4000 dik rkezetta Tskei-horgsztavak mell madrgyrz tborba vagy erdei iskolba.

Tbb mint hrom vtizedes tematikus gyjtmunka elzte meg a Dombvr madrvilga cm kiadvny 2014-es megjelentetst. Ebben az idszakban 101 madrfaj 22 000 egyedre kerlt gyr. 25 ezer faunisztikai adatot sszegez, foglal rendszerbe a knyv szerzje, megbecslve a tanrok, gyrzk, dikok s adatszolgltatk (54 f) segt munkjt. A szakknyvet minden termszetet kedvel fiatal, felntt figyelmbe ajnljuk, forgassk szeretettel a kezd s halad madarszok is. Nagy Sndor a tantvnyainak szokta mondani: A hlzs s a gyrzs gy elgti ki si vadszati vgyainkat, sztneinket, hogy kzben teret ad a rcsodlkozsra, a megismersre, rvilgt a termszet sszefggseire, rdekldv s aktv termszetvdv formlja a tevkenysgben tartsan rsztvevket.

A kiadvny ttekinthet, logikusan felptett. Teleplsnket nvny- s madrvilga, kolgiai viszonyai alapjn 11 lhelyre osztotta a szerz megknnytve a tovbbi megfigyelseket. Az egyes lhelyek madrvilga s azok jellemzse foglalja el a knyv egy rszt.216 oldalon 440 sznes kp, 40 bra, grafikon, tblzat teszi szemlletess a 91 klt s a 115 nem klt faj ismertetst.

A rendszeresen s ritkn klt 91 fajt tartalmaz fejezetben egy oldalon egy faj bemutatsa trtnik a hazai s helyi llomny rgztsvel; tblzatban a faj tartzkodsi jellegvel s az egyes lhelyeken a kltprok szmval; a lap aljn a javasolt megfigyelsi helyekkel; a lap szln a faj rendszertani, llatfldrajzi besorolsval, gyrzsi adatokkal. Kt kp tallhat a madrfajrl minden oldalon. A vizsglt lhelyeken megfigyelt 115 nem klt faj a tmja egy jabb fejezetnek. 2-3 faj kerl tvcs el egy oldalon az elz rszhez hasonl felptsben. Ritka klt, vonul, telel madrfajok is helyet kaptak a ktetben: hegyi fakusz, barna rtihja, kis vcsk, kis lgykap stb.

Szmos elismer vlemny rkezett a knyvrl szakemberek tollbl:

Kirly Gergely: „Szvbl gratullok a szakmai s formai szempontbl is nagyon szp megvalstshoz.”

Stallenberger Jzsef: „Nemigen tallkoztam mg ilyen lnyegre tr, rengeteg informcit tartalmaz madaras knyvvel.”

Kovcs Norbert: „Nagyon rlk, hogy a fotim szerepelhetnek ebben a sznvonalas kiadvnyban. Ritkn ltni mind grafikailag, mind trdelsben ilyen ignyesen kidolgozott knyvet.”

J szvvel ajnlom minden rdekld termszetbvrnakltalnos iskolai osztlyfnkm, Nagy Sndor knyvt, mely megvsrolhat az Ady knyvesboltban, a Helytrtneti Mzeumban, a Mveldsi Hz portjn.

Erdsn Fedeles Zita

Az idei tanév hírei

Hírek archívum

Copyright © Dombóvári Belvárosi Általános és Alapfokú Mûvészeti Iskola 2013