2022. május 22., vasárnap

Vissza a hírlistához

A Belvrosi ltalnos Iskola tantestlete szakmai napot tartott Murgn

2014. oktber 23.

Oktber 18-ra (szombatra) a Dombvri Belvrosi ltalnos Iskola vezeti meglepetst tartogattak a pedaggusok szmra. Az igazgatn a Murgval mr vek ta j kapcsolatot pol nmet nyelvet tantk segtsgt krte a program szervezsben, ugyanis k minden vben tagozatos gyerekcsoportokat visznek a kis Tolna megyei svb zskfaluba.

Az utazs eltt kisfilmet tekintettnk meg az rott forrsokban elszr 1446-ban emltett kzsgrl. Felkl Mrton polgrmester r a kzssgi hzban mr ismersknt nagy szeretettel dvzlt minket. Elmondta, hogy az 1941-ben mg ezerfs telepls llekszma mra 74 fre zsugorodott, tlnyomrszt idsek laknak itt. A fiatalok elvndoroltak, megsznt az iskola, voda, nincs lelmiszerbolt sem, mert kicsi a kereslet. A munkahelyek tvolra kerltek, ez is oka az elnptelenedsnek. Segtsg lehet a kis ltszm falvaknak a gyttmentek megjelense, akik a vrosbl szabadidejkben az rintetlen termszetbe meneklnek.

Itt vsrolt ingatlanokat tbbek kzt Dr. Balogh Mria MTA trtnsz is, aki az 1786-ban felszentelt evanglikus templomban vrta csoportunkat. A svb falvak trtnetben ritkasgknt emltette, hogy egyszerre kt felekezet van jelen, a lakossg ktharmada evanglikus, harmada katolikus valls nmet. Evanglikus fi sosem hzasodott ppista lnnyal, valamint a npviseletkben is klnbsgek mutatkoztak. Megtekintettk a katolikus templomot is, melyet 1941-ben szenteltek fel. 1947 trst jelentett a lakossg letben, a II. vilghbort lezr bkeszerzdsek kvetkeztben lakhelykrl kiteleptettk a nmet ajk lakossgot. 1949-ben a szerencssebbek visszatrtek, s munkt vllalhattak.

Kztk volt a most 87 ves Pkozdi Jzsefn is, aki szvesen vlaszolt krdseinkre a faluhzban szakmai napunk vgn. Mikzben Kati nnit a svbok letrl, szoksairl faggattuk, magunkban megllaptottuk, hogy is sokat tett a nmet nemzetisg kultrjnak megrzsrt.

Erdsn Fedeles Zita

Az idei tanév hírei

Hírek archívum

Copyright © Dombóvári Belvárosi Általános és Alapfokú Mûvészeti Iskola 2013