2022. május 19., csütörtök

Vissza a hírlistához

Az 1956-os forradalomra emlkeztnk

2015. oktber 30.

Az 1956-os forradalom s szabadsgharc a 20. szzadi magyar trtnelem egyik legmeghatrozbb esemnye volt, ennek vforduljt sznvonalas msorral nnepelte a Dombvri Belvrosi ltalnos Iskola. A megemlkezs szervezi a kt htre kivvott szabadsg euforikus boldogsgt lltottk msoruk kzppontjba. A 8. vfolyamos tanulk ltal szavalt szvegek, a megeleventett trtnelmi pillanatok, a krus ltal nekelt dalok mind-mind a forradalmi hangulat s a buzg tettvgy kpeit igyekeztek jfent elnk trni. 1956 forradalmnak elindti kztt ott talljuk a szervezked magyar ifjsgot, amely vitaesteken brlta a diktatrt s kvetelte Rkosi Mtys lemondst skandlva a forradalom jelszavait , amelyek a szereplk ltal most iskolnk diktmegbl jra visszhangzottak. A politikai vezets vlsgba kerlsvel s az oktber 23-i bks tntetssel kezdett vette a forradalom, mellyel Budapest s nhny nappal ksbb a vidk is vilgpolitikt forml esemnyek helyszne lett. A hamarosan bekvetkez fordulpontot Nagy Imre november 4-i archv rdibeszde idzte meg, melyben bejelenti a szovjet csapatok invzijnak megindulst.

A harcok s a forradalom leverst tncos koreogrfia eleventette fel. 1956 szn sok embernek kellett egsz letre kihat dntst hoznia: menni vagy maradni? Volt, akinek ez a dnts ksbb az letbe kerlt, msoknak hossz brtnveket vagy tbb vtizednyi emigrcit jelentett. Ezt a dilemmt jelentette meg a 7.a osztlyosok tnca Nyri va irnytsval.

A msor zrakkordjaknt megjelen stilizlt orszghatr a haztl s a szabadsgtl val bcszs szimbluma, hisz aki elment, az a hazjtl, szlfldtl bcszott, aki maradt, az a szabadsgtl. A msor dszlete, a szereplk korh ltzke, a megjelentett koreogrfik, a szvegek s nekek, nem utols sorban pedig a rengeteg befektetett munka keretbe foglalta az akkori esemnyeket.

A sznvonalas msort Balogh Lszln, a forradalmi ifjsg ltvnyos mozgsos koreogrfijt Ockenfusz Enik lltotta ssze, a dikkrus nekeit Fbusz Nra veznyelte.

Marton Csilla

Az idei tanév hírei

Hírek archívum

Copyright © Dombóvári Belvárosi Általános és Alapfokú Mûvészeti Iskola 2013