2019. január 18., péntek

Vissza a hírlistához

Karácsonyi hangverseny a Kodály-évforduló jegyében

2018. január 4.

„Nem lehet egészen boldog ember az, akinek nem öröm a zene, erre azonban tanítani kell az emberiséget, mert magától nem jut el odáig” – vallotta Kodály Zoltán.

A Belvárosi Általános és Alapfokú Művészeti Iskola karácsonyi koncertjét az idén a Kodály- évforduló jegyében rendeztük meg. Kodály Zoltán születésének 135. és halálának 50. évfordulóját ünnepeljük 2017-ben. Ezzel a koncerttel tisztelegtünk világhírű zeneszerzőnk emléke előtt.

Iskolánk Nagykórusa a Fölszállott a páva című népdallal vonult be. Gáspár Luca, Szenyéri Gréta, Németh Dávid és Horváth Huba a Kállai kettős közismert dallamaira táncoltak. Majd Kodály Zoltán: Nagyszalontai köszöntőjét hallhatták. Az énekkart Nyári Éva tanárnő vezényelte.

Hangversenyünk következő részében iskolánk Kicsinyek Kórusa énekelt Bódis Péterné tanárnő vezetésével. Őket a 2. osztály követte egy kis dalcsokorral. A dalokat Benkő Irén tanárnő tanította be. Majd a legkisebbek is bemutatkoztak egy gyermekdalcsokorral. Zongorán kísért: Tóth Ada Eszter tanárnő. A dalokat Bódis Péterné tanárnő tanította be. A kicsik énekeit a Nagykórus Mozart: Varázsfuvola című operájának a Bűvös csengettyű részletével köszönte meg. Szólót énekelt: Balikó Dorina, Balogh Dominik, Dunai Virág, Forgács Márk, Horváth Szilárd, Keszthelyi Kíra, Király Zsófia, Klampauer Jázmin, Perei Nóra, Szenyéri Gréta, Vincellér András, Visnyei Virág, Vörös Eliza.

„Karácsony készül, emberek!
Szépek és tiszták legyetek!
Súroljátok föl lelketek,
csillogtassátok kedvetek,
legyetek újra gyermekek,
hogy emberek lehessetek!”
(Wass Albert)

Koncertünk második részében szebbnél szebb karácsonyi dalokból válogattunk.

Először az 1-2. osztályosokból álló Csicsergő Kórus énekelt: Jaj, de árva ez az erdő kezdetű dalt. Majd csatlakozott hozzájuk a Kiskórus, s a 4 osztály együtt zengte a jól ismert dallamot: Kiskarácsony, nagykarácsony. Kodály Zoltán: Jézus és a gyermekek című művét a 3-4. osztályosokkal kiegészült Nagykórus énekelte. Ez követően pedagógusaink egy meglepetéssel készültek: kórust alakítottak és együtt zengték a gyerekekkel: Szálljatok le, szálljatok le karácsonyi angyalok. Fuvolán játszott: Perei Nóra, trombitán: Németh Dávid. Szólót énekelt: Balázs Márta tanárnő.

Iskolánk énekkarai után a Zeneiskola tanulóit hallhatták a karácsonyi koncert vendégei: Perei Nóra 7.a, Rákosfalvi Milán 5.a és Horváth Borbála Ágnes kisgimnazista hangszeres játékában gyönyörködhettünk. Hangversenyünkön köszönthettük a Kapos Kórust, s vezetőjüket, Markovics Gábort. Műsoruk: Rheinberger: Puer natus in Betlehem; Hassler: Angyalok és pásztorok; Kodály Zoltán: Adventi ének. Karácsonyi koncertünk végén a Kapos Kórushoz csatlakozott iskolánk Kiskórusa és Nagykórusa. Karai József: Magyar karácsonyi dalok című művét énekelték. Igazgatónőnk, Szenyériné Szabolcska Julianna ünnepi szavai és az aulát megtöltő gyermekek és felnőttek éneke zárta e csodálatos estét: Mennyből az angyal. Gyertyák gyúltak, fényességet hozva a sötét éjszakába s reménykedve, az angyal idén is eljön hozzánk.

Balázs Márta

Az idei tanév hírei

Hírek archívum

Eseménynaptár

Hét
2019. január
03. hét -
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
2019. január
04. hét -
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
2019. január
05. hét -
28
 
29
 
30
 
31
 
1
 
2
 
3
 
2019. február
06. hét -
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
2019. február
07. hét -
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 

Jelmagyarázat:

év hónap
naptári hét - tanítási hét
naptári nap
tanítási nap
  munkaszüneti nap   tanítási szünet   ünnepnap
Copyright © Dombóvári Belvárosi Általános és Alapfokú Művészeti Iskola 2013