2022. május 29., vasárnap

Vissza a hírlistához

Sebessgmrs-projekt a Belvrosiban - Mkdsben a traffipax

2018. december 7.

A Dombvri Belvrosi ltalnos Iskolban a tanraink nagy figyelmet fordtanak a 7. s 8. osztlyosok plyaorientcis felksztsre. Tavaly mi, jsgr szakkrsk ltogatst tettnk a Somogyi Hrlapnl, most pedig a Dombvri Rendrkapitnysg rejtelmeibe nyerhettnk bepillantst. Kaposvron beszippantott minket a mdia vilga. A rendrsg egy kicsit komolyabb tmnak bizonyult, ott nincs mell- s flrebeszls.

A ltogatst lzas kszlds elzte meg, nhnyunkat megihlettek az amerikai Crime Scene Investigation sikersorozatok. Fizikarn megtanultuk, hogyan lehet meghatrozni a kiskocsi sebessgt, kiszmoltuk a megtett t s az eltelt id hnyadost. Testnevels rn 30 s 800 m-en mrtk a futk idejt; hasonl mdon vizsgltuk a kerkpr mozgst is. Ebbl megllaptottuk a testek tlagsebessgt. Mindez kvncsiv tett minket, vajon a rendrk hogyan mrik a kzlekedk sebessgt. Embersitsn Bta va s Erdsn Fedeles Zita tanrnk ksztettek fel minket ennek az sszetett projektnek a megvalstsra. Mi, 7.b-sek lelkesen gyjtttk a krdseket, melyekre dr. Molnr Ern rendralezredes, Jankovits Ervin zszls s Ambrus Attila rnagy vlaszoltak.

Sok jdonsgot lttunk, hallottunk, de ez a cikk kimondottan Dombvr kzbiztonsgt rint intzkedseket jrja krl. Tartsatok/tartsanak velem, s a vgn mg az is kiderl, ki volt az els vakmer szguldoz, akit a vilgon elszr brsgoltak meg gyorshajtsrt.

Ha feltesszk a krdst, hogy mi a tnyleges feladata a Dombvron is megtallhat VDA- rendszernek, akkor ezzel kapcsolatban a vrosban tbb zben keltek mr szrnyra tallgatsok. A magyar rendrsg a lzeres s radaros traffipax utn 2012-2015 kztt 14,5 millird Ft eurpai unis forrsbl hozta ltre a Kzti Intelligens Kamerahlzatot, azaz a VDA-rendszert, melyek 98,5% pontos hibahatrral mrik a sebessget. Nagyobb vrosokban, illetve autplykon helyeztk el a mszert, tplya fl masszv oszlopokon, az orszg 365 ftjn lv forgalmi svon, 30-80 mteres tvolsgig behatrolva akr jszaka, amikor a tiszta rendszm jl kivehet, vagy akr rossz ltsi viszonyok mellett is megbzhat. Sajnos arra mg nem alkalmas, hogy kt kapu kztt mrje a sebessget annak rdekben, hogy trtnik-e gyorshajts, mivel nincsenek olyan srn teleptve. Tolna megyben megtallhat Dombvron, Bonyhdon, Dunafldvron, Szekszrdon s Nagydorogon. Neve fmjelzi a vd szt, ami a projekt cljval sszhangban ll. Clja a balesetmentes kzlekeds, noha az els zemelsi vben a szmok nem a kevesebb fele mutattak. Mra viszont ha gyorshajtsokrl beszlnk, azt lehet mondani, kicsit cskkent a szmuk. Vrosunkban ahhoz kpest, hogy 2008-ban 8 hallos kzti baleset trtnt, mra vente 1-2 krl van a szmuk, ami igazn j irnyt mutat. Dombvron a 611. sz. fton (Teleki utca) sikerlt zembe helyezni a fix telepts kamert, ami eddig kzel 1600 felvtelt ksztett, kztk volt srga s piros lmpn val thajts, gyorshajts. A felvtel automatikusan egy szmtgpes adatbzisba kerl, majd a szablyt megszegk a szombathelyi s vsrosnamnyi kirendeltsgrl kapja a hivatalos levelet az aut zembetartja, ami tartalmazza a bntetsre vonatkoz tudnivalt: hol s mikor trtnt a szablysrts. A bortkban srga szn csekk is lapul, amin feltntetik a kirtt szablysrts sszegt. Fontos tudni, hogy nemcsak a gyorshajts miatt bntethetnek meg minket. Figyelheti a rendszer, hogy van-e a gpjrmnek rvnyes biztostsa, mszaki vizsgja, a biztonsgi v hasznlatra vonatkoz elrsokat betartjuk-e. A fix traffipaxok forgalomszmll tevkenysget is vgeznek. A GPS s klnbz telefonos applikcik mr segtsgnkre vannak, s felhvja a figyelmnket egy kzelg ellenrzsre, illetve torldsra.

Hallottunk mr a bizonyos hromlbrl. Elfordulsuk helyszne vltoz: Rkczi utca, Gagarin utca, Hunyadi tr, Kztrsasg utca, Pannnia utca, de a Pcs fell rkezket is lencsevgre kapjk. Tevkenysgket rendrsgi autbl, vagy ha az idjrs engedi, nylt tereprl vgzik. Ugye mindenki ltott mr velnk szembe jv autt a vilgtsval jelezni, ha rendri intzkedst ltott? Segtsgnkre lehetnek ebben mg illeglis jelzberendezsek, amelyek jelzst adnak, s ha gy addik, rlphetnk a fkre, gy elkerlve a bntetst. n azonban azt javaslom, hogy a biztonsgos kzlekeds rdekben inkbb tartsuk be a megengedett sebessghatrt. s ha mgis belefutunk egy gyorshajtsba, az sem mindegy, mennyivel lptk tl a sebessget. Fizethetnk 30.000, 45.000, 60.000 illetve 90.000 forintot is, de pldul Dunafldvron elfordult mr 300 000 Ft-os bntets is. A rohan sofr a megengedett 50 helyett 147 km/h-val kzlekedett vroson bell, gyantom, nem a krhzba sietett a szls eltt ll felesgvel. Nem is kellett olyan sokat vrni a levlben rkez csekkre. Mg kezdetben azt 60 munkanap alatt kzbestettk, mostansg 2 hten bell kzhez is kaphatjk a szablyszeg sofrk a nem kvnt papirost. 2014 oktbertl letbe lpett, hogy a klfldn lkre is brsg vr. Magyarorszgon kvl is behajtsra kerl a bntets szablysrts esetn.

Vgezetl pedig utazzunk vissza 120 vet az idben, s tudjuk meg, ki volt az els szemly, aki ersebben lpett a gzpedlra. Az autkeresked Walter Arnold 1896. janur 28-n az akkoriban megengedett 3,2 km/h ra sebessg helyett 13 kilomter rnknti sebessggel dbrgtt vgig Paddock Wood utcin. Igen, ennl mg gyalog is gyorsabban lehet haladni. Meg is lepdtt a biciklis kzlekedsi rendr, aki azonnal felpattant a biciklijre, s 8 kilomteren t ldzte az mokfut Arnoldot. Amikor vgre berte, egy schilling pnzbntetst szabott ki r. Felmerl a krds, mi van akkor, ha biciklivel kvetnk el gyorshajtst. Nyugodtan pattanjunk biciklire, ha sietnk, a gyors tekerst brsg nlkl, esetleg figyelmeztetssel megszhatjuk. De azrt legynk vatosak, mit hallunk a kzssgi oldalakon: Lassan jrj, tovbb lsz!

Egy j tancsot vgezetl ne felejtsetek/felejtsenek el:
Mindez nem azrt van, hogy rosszabb legyen neknk, hanem a biztonsgunk rekben.

Banai Lili 7.b

Az idei tanév hírei

Hírek archívum

Copyright © Dombóvári Belvárosi Általános és Alapfokú Mûvészeti Iskola 2013