2022. május 19., csütörtök

Vissza a hírlistához

OperaKalandunk

2019. október 18.

Kapcsolódó dokumentumok

Fotóalbum

Iskolánk 72 tanulója részt vett a Magyar Állami Operaház OperaKaland című programjában.

„A program célja:
• a nemzet kincseinek megismertetésével a nemzet egységének megélése
• a kulturális kínálatnak a köznevelési rendszer általi befogadhatóvá tétele
• a kulturális alapellátás modelljének kidolgozása
• valamint az opera és a közgyűjtemény-pedagógia műfajának diákokkal és pedagógusokkal történő megismertetése

Az OperaKaland az opera műfajának diákok körében történő népszerűsítése érdekében 2013 májusában indult. Egy évvel később fővárosi közgyűjtemények is csatlakoztak a programhoz, s ezzel az OperaKaland valódi KultúrKalanddá bővült. 2014 májusában az Erkel Programiroda kezdeményezésére az OperaKaland résztvevői előtt megnyíltak egyes múzeumok, könyvtárak és a Levéltár kapui is. A 2014. őszi KultúrKalandon, vagyis közgyűjtemény-pedagógiai foglalkozásokon mintegy 3000 diák vett részt.”

Október 15-én a Dombóvári Belvárosi Általános Iskola 72 tanulója 5 kísérőtanárral Budapestre utazott; s délelőtt a Nemzeti Múzeumban a Hadba hívó - reformkor és forradalom, A koronázási palást, valamint a Seuso-kincsek című kiállításokat tekintették meg, és a Ráth György-villa Iparművészeti Múzeumban Mutasd az otthonod, megmondom ki vagy! lakberendezés a századfordulón című kiállításra vezette be a múzeumpedagógus játékosan a fiatalokat.

Ezek után városnéző kiránduláson vettek részt: sétáltak a Duna-parton, hajóztak a Dunán, sétáltak a Kossuth téren, ahol megcsodálták az Országházat, és felfedezték a tér sokszínűségét, szépségét. Metrózva, villamosozva ismerkedtek a fővárossal. A nap tetőpontját, koronáját az Erkel Színházban Erkel Ferenc nemzeti operája, a Hunyadi László jelentette.

A tanulók már hetekkel előtte készültek énekórákon az operalátogatásra. A felkészülést kiegészítette, segítette Csonka Zsuzsanna operaénekesnő, az Opera Nagykövetének 2 órában megtartott felkészítő előadása október 10-én még a színházlátogatás előtt.

Fergeteges hangulat uralkodott az Erkel Színházban, a kiváló szereposztás lenyűgözte a fiatal közönséget, s vastapssal és füttyel jutalmazták egy-egy művész áriáját.

Az előadás utáni beszélgetések biztosítottak minket, tanárokat arról, hogy a tanítványaink operát kedvelő, műértő közönséggé válnak, tehát a kirándulás, a program elérte a célját. Fantasztikus élmény volt.

Nyári Éva

Az idei tanév hírei

Hírek archívum

Copyright © Dombóvári Belvárosi Általános és Alapfokú Mûvészeti Iskola 2013