2022. május 29., vasárnap

Vissza a hírlistához

1956. október 23-ára emlékeztünk

2019. november 11.

Kapcsolódó dokumentumok

Fotóalbum

„Tiszta voltál, büszke, vad
Nem adtad egykönnyen magad”
(Ákos – 1956)

„A legázolt, bilincsbe vert Magyarország többet tett a szabadságért és igazságért, mint bármelyik nép a világon az elmúlt húsz esztendőben. Ahhoz, hogy ezt a történelmi leckét megértse a fülét betömő, szemét eltakaró nyugati társadalom, sok magyar vérnek kellett elhullnia – s ez a vérfolyam most már alvad az emlékezetben. A magára maradt Európában csak úgy maradhatunk hívek Magyarországhoz, ha soha és sehol el nem áruljuk, amiért a magyar harcosok életüket adták, és soha, sehol – még közvetve sem – igazoljuk a gyilkosokat.”
(Albert Camus)

Október 22-én a Belvárosi Általános Iskola tanulói 63 évet utaztak vissza a múltba, Pest utcáira, a Corvin közbe, a forradalom eseményei és szereplői közé.

A kérészéletű szabadságot kivívó hősök nagy tettei elevenedtek meg a 8.c, 7.c és a 6.a osztályok versei, koreográfiája és éneke által. A színvonalas, magával ragadó műsort Hertelendi Emília tanárnő állította össze. A 6.b tanulói Ockenfusz Enikő tanárnő felkészítése révén és a tánc segítségével rendkívül hatásosan adták át a küzdelem és a győzelem érzését.

Az előadott „történetben” láthattunk vonuló katonákat, kik elhurcolják az utca népét, felvillantak házaikban ijedten megbújó gyerekek, börtönben sínylődő ártatlanok, a véres pesti utcák áldozatainak képei és a forradalom egyik legfőbb szimbóluma: a lyukas zászló. Az előadott versekben erőteljesen megszólalt a magyarságtudat, zárásként pedig nem felejtettek el emlékeztetni bennünket arra, miért adták életüket a pesti srácok, s mi e nap legfőbb üzenete: szabadság.

„Ahol a hősöket nem felejtik, mindig lesznek újak!”

Hertelendi Emília

Az idei tanév hírei

Hírek archívum

Copyright © Dombóvári Belvárosi Általános és Alapfokú Mûvészeti Iskola 2013