2020. július 12., vasárnap

Vissza a hrlisthoz

1956. oktber 23-ra emlkeztnk

2019. november 11.

Kapcsold dokumentumok

Fotalbum

„Tiszta voltl, bszke, vad
Nem adtad egyknnyen magad”
(kos 1956)

„A legzolt, bilincsbe vert Magyarorszg tbbet tett a szabadsgrt s igazsgrt, mint brmelyik np a vilgon az elmlt hsz esztendben. Ahhoz, hogy ezt a trtnelmi leckt megrtse a flt betm, szemt eltakar nyugati trsadalom, sok magyar vrnek kellett elhullnia s ez a vrfolyam most mr alvad az emlkezetben. A magra maradt Eurpban csak gy maradhatunk hvek Magyarorszghoz, ha soha s sehol el nem ruljuk, amirt a magyar harcosok letket adtk, s soha, sehol mg kzvetve sem igazoljuk a gyilkosokat.”
(Albert Camus)

Oktber 22-n a Belvrosi ltalnos Iskola tanuli 63 vet utaztak vissza a mltba, Pest utcira, a Corvin kzbe, a forradalom esemnyei s szerepli kz.

A krszlet szabadsgot kivv hsk nagy tettei elevenedtek meg a 8.c, 7.c s a 6.a osztlyok versei, koreogrfija s neke ltal. A sznvonalas, magval ragad msort Hertelendi Emlia tanrn lltotta ssze. A 6.b tanuli Ockenfusz Enik tanrn felksztse rvn s a tnc segtsgvel rendkvl hatsosan adtk t a kzdelem s a gyzelem rzst.

Az eladott „trtnetben” lthattunk vonul katonkat, kik elhurcoljk az utca npt, felvillantak hzaikban ijedten megbj gyerekek, brtnben snyld rtatlanok, a vres pesti utck ldozatainak kpei s a forradalom egyik legfbb szimbluma: a lyukas zszl. Az eladott versekben erteljesen megszlalt a magyarsgtudat, zrsknt pedig nem felejtettek el emlkeztetni bennnket arra, mirt adtk letket a pesti srcok, s mi e nap legfbb zenete: szabadsg.

„Ahol a hsket nem felejtik, mindig lesznek jak!”

Hertelendi Emlia

Az idei tanv hrei

Hrek archvum

Esemnynaptr

Ht
2020. jlius