2022. szeptember 29., csütörtök

Új Diákigazolvány igénylés rendje

 

 1. Okmányirodai fényképezés
  A fényképezési szolgáltatás igénybevételéhez az alábbi iratokat kell a jogosultnak az okmányirodában bemutatni:
  • Születési anyakönyvi kivonat és lakcímkártya vagy
  • egyéb érvényes személyazonosító okmány (személyi igazolvány, útlevél, jogosítvány) és lakcímkártya.
 2. Az okmányirodai folyamat során a jogosult adatai ellenõrzésre kerülnek a személyi adat- és lakcímnyilvántartás alapján.
 3. Az eljárás részeként a jogosult egy Nemzeti Egységes Kártyarendszer adatlapot kap az okmányirodai ügyintézõtõl, melyen a nyilvántartásban szereplõ adatok, a fénykép és 14. éven felüli jogosult esetében az eredeti aláírás szerepel. 14 éven aluli jogosult esetében az aláírás mezõt üresen kell hagyni, illetve kitöltés esetén nem kerül feldolgozásra. Ezen adatlapnak része a 16 karakterbõl álló NEK azonosító, mely a diákigazolvány igénylési folyamatban kap szerepet, ezért ezen adatlap megõrzésére a jogosultnak fokozottan ügyelnie kell. Amennyiben a NEK azonosító elveszik, úgy az adatlapról másolat kérhetõ az okmányirodában.
 4. Ha a fénykép és aláírás kép érvényességi idején belül a jogosult személyes vagy lakcím adatai megváltoznak, úgy egy új adatlap kiállítása válik szükségessé, melyen új NEK azonosító található.

Az okmányirodai fényképezési szolgáltatás ingyenes a jogosultak számára.

Intézményi igénylés:

 1. A tanuló az intézményi ügyintézõnél jelenti be a diákigazolvány iránti igényét és az ügyintézõnek megadja a NEK azonosítót, valamint bemutatja lakcímigazoló kártyáját.
 2. Az intézményi ügyintézõ rögzíti az igénylés adatait és a NEK azonosítót a KIR igénylõ felületén.
 3. Az intézményi ügyintézõ továbbítja az elektronikus igényléseket a Hivatal részére.
 4. Az igazolvány elkészültéig a jogosult kérelmére az intézmény Igazolást állít ki a beküldött igénylési adatok alapján.

A használatban lévõ állandó diákigazolványok nem kerülnek bevonásra. Az igazolványok az érvényességi idejükön belül a továbbiakban is felhasználhatók, azonban a kártya alapú ideiglenes diákigazolványok a jogszabály rendelkezéseinek megfelelõen bevonásra kerülnek.

Copyright © Dombóvári Belvárosi Általános és Alapfokú Mûvészeti Iskola 2013