2020. április 5., vasárnap

Új Diákigazolvány igénylés rendje

 

 1. Okmányirodai fényképezés
  A fényképezési szolgáltatás igénybevételéhez az alábbi iratokat kell a jogosultnak az okmányirodában bemutatni:
  • Születési anyakönyvi kivonat és lakcímkártya vagy
  • egyéb érvényes személyazonosító okmány (személyi igazolvány, útlevél, jogosítvány) és lakcímkártya.
 2. Az okmányirodai folyamat során a jogosult adatai ellenőrzésre kerülnek a személyi adat- és lakcímnyilvántartás alapján.
 3. Az eljárás részeként a jogosult egy Nemzeti Egységes Kártyarendszer adatlapot kap az okmányirodai ügyintézőtől, melyen a nyilvántartásban szereplő adatok, a fénykép és 14. éven felüli jogosult esetében az eredeti aláírás szerepel. 14 éven aluli jogosult esetében az aláírás mezőt üresen kell hagyni, illetve kitöltés esetén nem kerül feldolgozásra. Ezen adatlapnak része a 16 karakterből álló NEK azonosító, mely a diákigazolvány igénylési folyamatban kap szerepet, ezért ezen adatlap megőrzésére a jogosultnak fokozottan ügyelnie kell. Amennyiben a NEK azonosító elveszik, úgy az adatlapról másolat kérhető az okmányirodában.
 4. Ha a fénykép és aláírás kép érvényességi idején belül a jogosult személyes vagy lakcím adatai megváltoznak, úgy egy új adatlap kiállítása válik szükségessé, melyen új NEK azonosító található.

Az okmányirodai fényképezési szolgáltatás ingyenes a jogosultak számára.

Intézményi igénylés:

 1. A tanuló az intézményi ügyintézőnél jelenti be a diákigazolvány iránti igényét és az ügyintézőnek megadja a NEK azonosítót, valamint bemutatja lakcímigazoló kártyáját.
 2. Az intézményi ügyintéző rögzíti az igénylés adatait és a NEK azonosítót a KIR igénylő felületén.
 3. Az intézményi ügyintéző továbbítja az elektronikus igényléseket a Hivatal részére.
 4. Az igazolvány elkészültéig a jogosult kérelmére az intézmény Igazolást állít ki a beküldött igénylési adatok alapján.

A használatban lévő állandó diákigazolványok nem kerülnek bevonásra. Az igazolványok az érvényességi idejükön belül a továbbiakban is felhasználhatók, azonban a kártya alapú ideiglenes diákigazolványok a jogszabály rendelkezéseinek megfelelően bevonásra kerülnek.

Copyright © Dombóvári Belvárosi Általános és Alapfokú Művészeti Iskola 2013