2020. július 12., vasárnap

Emelt raszm matematikaoktats

A 2012/13-as tanvben indtottuk iskolnkban az emelt raszm matematikaoktatst. Minden tanvben prilis elejn a matematikai kpessgek s a matematikatanulsi attitdk alapjn mrjk a 4. vfolyamot. A mrs eredmnyeinek ismeretben ajnljuk fel a tanulknak az emelt raszm matematikaoktatst, melyhez a szl rsbeli beleegyezst krjk.

Arra treksznk, hogy a tantervi kvetelmnyeken s a tantrgyi tartalmakon tl a korosztlynak megfelelen olyan matematikai sszefggseket, rdekessgeket, szemlletmdot kzvettsnk, melyeket a ksbbiek sorn jl hasznosthatnak tanulmnyaikban, mindennapjaikban. A jtkossg, a kreativits, a soksznsg a legfontosabb szempontjaink kz tartoznak, gy ltjuk megvalsthatnak legfbb clkitzsnket, a gyerekek kpessgeinek minl alaposabb kibontakoztatst. Igyeksznk a legvltozatosabb tevkenysgi formkat biztostani a csoport tanuli szmra, a differencilt osztlymunkn tl a csoportos foglalkozsok, egyni feladatmegoldsok, kirndulsok, kutatmunka, nll prezentci ksztse, eladsok hozhatjk meg az eredmnyt.

Fontosnak tartjuk a gyerekek megmrettetst kortrsaikkal, ezrt az iskolai, vrosi, megyei, orszgos s eurpai matematikai versenyeken vesznek rszt a tanulk. Tovbb fontos clunk az is, hogy igny szerint a dombvri s vidki gimnziumokban matematikai fakultcin tanulhassanak tovbb a vgzs dikjaink, akik mr 4 ven keresztl eredmnyesen vettek rsz az emelt raszm matematikaoktatsban.

A fels tagozaton trtn emelt raszm matematikaoktats eredmnyei mr az els vekben ltvnyosak voltak. Az elz tanvekhez kpest tbb matematikaversenyen tudtunk rszt venni, nagyobb szmban neveztek a tanulink, s az eredmnyeink is sokkal jobbak lettek.

Kiemelt, rendszeres versenyeink:

Csapatversenyek:

  • Bolyai Matematika Csapatverseny, ahol minden vben 3-4 dobogs csapatunk van.
  • Medve Szabadtri Matekverseny Pcsi rgi, ahol minden vben arany s ezst minstst szereztek a csapataink.

Egyni versenyek:

  • Kenguru Matematikaverseny
  • Domb Pl tanulmnyi verseny
  • JAMA Matematikaverseny

Az egyni versenyeken, ahol a Dombvr s krnyke tanuli mrettetnek meg, minden versenyen van dobogs dikunk.

dr. Ribn Flp Erika

Fizika tehetsggondozs

A foglalkozsokat a matematikt kedvel, a termszet titkai irnt rdekld 3-8. vfolyamos dikok szmra szervezem. Az rk f clkitzse, hogy megismertessem a tanulkkal a fizika vilgnak legfontosabb jelensgeit; felkeltsem, fenntartsam rdekldsket a fizika irnt; felksztsem ket fizikaversenyekre, a ksbbi fizika tanulmnyaikra. A foglalkozsok sorn a sok, vltozatos feladat megoldsa rendszeressgre, kitart munkra sztnzi a dikokat, lpsrl lpsre ismerteti meg ket a klnbz mrsi mdokkal, sklkkal, problma megoldsi mdszerekkel. A ksrletezsi lehetsgeink sznestse, bvtse rdekben az rk egy rszt az Apczai laborban tartjuk.

Az ldozatos munka eredmnyekppen vrl vre kivl eredmnnyel szerepelnek belvrosis dikok a fizikaversenyek orszgos dntin. A sikereken felbuzdulva pedig nem ritka, hogy a testvrek is bekapcsoldnak a kvetkez vi lelkes munkba.

A tanvet a korbbi vekhez hasonlan tanulmnyi kirndulssal zrjuk.

Embersitsn Bta va

Fldrajz tehetsggondozs

Magyar vrosokrl tanulunk. Gazdasgfldrajzi vagy idegenforgalmi jellemzk alapjn megtalljk a gyerekek a trkpen ezeket a teleplseket. A hegysgekrl, tjakrl, tavakrl, barlangokrl szl mondkat, legendkat, trtneteket nem felejtik el, ezeket a szbeszd jtkban megjegyzik.

Februr kzeptl a foglalkozsokon a Kan Kroly termszetismereti versenyre kszlnk. A tananyagon kvl a Termszetbvr folyiratbl az traval, a Virgkalendrium, a Hazai tjakon s a poszter cikkeket tanuljuk meg 5 jsgbl. Ezutn nagyon sok ezekre vonatkoz feladattal begyakoroljuk az anyagot. Ezeket az elz vek feladatlapjainak mintjra ksztem. Megtanuljuk Kan Kroly letrajzt, a nemzeti parkjaink jellemzit, nvnyek s llatok fajainak jellegzetessgei alapjn biolgiai szmtani feladatokat oldunk meg. A versenyz gyerekek szorgalmasan s kitartan dolgoznak.

A verseny utn elssorban trkpismeretet gyakorolunk falitrkpen s vaktrkpes feladatlapokon. A madrbart kertben gyakorlati foglalkozsok vannak.

Somfalvi Jzsefn

Kmia tehetsggondozs

Clom, hogy a dikok kmiai ismeretszerzse ne csak a tanrra korltozdjon, ismerjk fel, hogy ez a tantrgy a htkznapjainkat minden szinten tszvi.

Az rdekld gyerekeknek lehetsgk nylik arra, hogy a kmia tantrgyat testkzelbl, laboratriumi krlmnyek kztt is megismerhessk. A laborban rdekes s ltvnyos ksrleteket tudunk elvgezni, melyek az elmleti tudson tl hasznos gyakorlati ismereteket is nyjtanak.

Minden vben rszt vesznk a Kutatk jszakja programon is, ahol tapasztalt eladk adnak betekintst a termszettudomnyok rejtelmeibe.

Februrtl havonta egy alkalommal az Apczai Szakgimnzium laborjban megrendezett „Nyitott labor” rendezvnysorozaton a gyerekek sajt maguk is ksrletezhetnek.

A hetedik s nyolcadik osztlyos dikok tudsukat kmiaversenyen bizonythatjk.

Ez a sok sznes program vonzv s rdekess teheti a gyerekek szmra a kmia tantrgyat.

Cski Anita

Sznjtsz mhely

Htfn dlutn tartjuk heti rendszeressggel a foglalkozsainkat a Tindi Hz Pincesznhzban. A Gzengzok sznjtsz csoport 14 fbl ll: 5.a, 5.c s 7.a osztlyos tanulkbl.

Sokat jtszunk. Helyzeteket elemznk az letbl, az letnkbl, a kamasz letnkbl, s azt megprbljuk megjelenteni s megoldani a szitucis gyakorlatok segtsgvel, drmajtkokkal. A szablyok betartsa a jtkokban megtantja a tanulkat az let szablyainak a betartsra is. A csoportos tevkenysgben a kzssg nevelsre is sor kerl szrevtlenl, benssges viszony alakul ki a csoport tagjai kztt, mg ha nem is egykorak. Elfogadjk egymst, egyttmkdnek egymssal, tantjk egymst a tanulk.

A foglakozsainkon sokat nevetnk, jl rezzk magunkat a kzs jtkok, „munka” kzben. Gzengz jelsznk:

„Bjj ki a brdbl!”

Merj jtszani, merd kifejezni magad!

Tervnk az idei tanvre, egy darab elksztse a mese vilgbl. Szeretnnk eljutni, mint 21 v alatt minden vben, az idei vben is a Weres Sndor Orszgos Sznjtsz Tallkozra.

Nagyon nagy sikere volt tavaly a Jv cm darabunknak, eljuthattunk nemcsak a megyei, hanem a regionlis dntre is. A sajt jtkunkon kvl msok munkjba is betekintst nyerhettnk. Az idei vben szeretnnk eljutni a Kaposvri Csiky Gergely Sznhz ltal szervezett Sznhzi Biennlra is, ahol a 35 eladsbl szeretnnk nhnyat megtekinteni.

Nyri va

jsgr-jsgszerkeszt mhely

A rszvtel felttelei: magyar nyelvbl s irodalombl ngyesnl nem rosszabb rdemjegy, ignyessg a szbeli s az rsbeli kommunikciban, kreativits.

Tanvenknt t iskolajsg megjelentetst tervezzk (online), az utols a ballag nyolcadikosok szmra kszl nyomtatott formban. Ezek a lapok a jvben iskolatrtneti dokumentumknt is meglljk a helyket, emellett a szakkr eredmnyessgt igazoljk. lland rovataink: Akikre bszkk vagyunk; gy rtok ti; nnepkrk, npszoksok; Interjk; gyes kezek; Iskolai nneplyek, programok, Versenyeredmnyek, letvezetssel kapcsolatos cikkek, Fik-lnyok oldala stb.

Az anyaggyjts, jegyzetkszts utn a lnyeges elemeket kivlasztjuk, a tma feldolgozsa utn szmtgpre visszk az anyagot, fotkat, kpeket illesztnk be. Hibajavtst vgzek, majd sor kerl a vgleges szmtgpes szerkesztsre. A lap szmra a fotkat Ppai Lszl kszti, a ksz anyagot Orbn Lszl rgzti az iskola honlapjn. sszel a dombvri rendrkapitnysgon ksztnk csoportos interjt „Mkdsben a traffipax” cmmel. Mindez a bzisiskolai program rsze is, melyre a gyerekeket Embersitsn Bta va fizikatanrn segtsgvel ksztjk fel.

Erdsn Fedeles Zita

Copyright © Dombóvári Belvárosi Általános és Alapfokú Mûvészeti Iskola 2013