2020. július 12., vasárnap

Tehetsggondozs az nek-zene emelt szint oktatsban

Krusmunka

Alapfeladatainkban hangslyos a mvszeti trgyak komplexitsnak, sszefog s emberforml erejnek rvnyestse, szles sklj kultrakzvett szerepnek kiaknzsa, fggetlenl a rendelkezsre ll idkeret s gyermekanyag mennyisgtl illetve minsgtl. Az egyre nagyobb szm gyenge kpessg tanulk szmra sok segtsget jelentene, ha a mvszeti trgyak ltal kzvettett tevkenysgek jobban tsznk mindennapjainkat, m klns mdon, mg a mvszetterpia alkalmazsnak fontossga egyre nagyobb hangslyt kap, a mvszeti trgyak oktatsban betlttt szerepe mindinkbb cskken. E tendencit nem ellenslyozza a kzpiskolk egy-egy vfolyamn val megjelensk sem, ugyanis megfelel alapok s idkeret biztostsnak hinyban ezek csupn ltszatintzkedsek.

Kodly kln felhvta a figyelmet a krusneklsre, tbb cikkben is rt rla. Azon tl, hogy a zenei lmnyt minden krusban nekl megkapja, ez a trsadalmi szolidarits legjobb terlete. Egy krusban mindenki felels a vgs eredmnyrt, egyetlen rossz hang elronthatja a kzs munkt. Az egymsra utaltsg mindennl jelentsebb, ez egy msfajta trsadalmi kohzit jelent. Barkczi Ilona s Plh Csaba vizsglata vilgosan megmutatta, hogy bonyolultabb, szertegazbb trsas kapcsolatokkal rendelkeznek azok a gyerekek, akik krusban nekelnek s zene tagozatos iskolba jrnak. Ezrt egy igazn ers trsadalom is a Kodly-mdszer ltal plhet fel. A legjobb edzterlet pedig a krusban val nekls.

Szmos kutats vizsglta mr, de a mindennapi tapasztalat is azt mutatja, hogy krusban nekelni nemcsak lvezetes, hanem egszsges a test s a llek szmra.

1. Kzssgrzetet ad

Az elidegeneds korban egyre kevesebb rsznk van abbl az rzsbl, amelyet eldeink akkor reztek, ha a fonban daloltak, vagy kzsen nekeltek aratdalokat. Egy egyetemi kutats megllaptotta, hogy azok az emberek, akik krusban nekelnek, jobban meglik a kzssgi rzst a mindennapi letben is. A kutatk hrom csoportba osztottk alanyaikat: az els krusnekesekbl, a msodik szlnekesekbl, a harmadik pedig csapat sportolkbl llt. Kiderlt, hogy a krusnekls kevesebb teret enged az egyni nllsgnak, mint a csapatsport, de ez egy olyan r, amelyet rdemes megfizetni az elmagnyosod, 21. szzadi embernek.

2. Szablyozza a szvritmust

Egy msik kutats rmutatott a krusnekls s a szvritmus kztti kapcsolatra: nem nehz kitallni, hogy a szvritmus tempjt az nekelt dal befolysolta, viszont egyenletesebb is tette, ami mindenkppen jt tesz az egszsgnek.

3. Cskkenti a stresszt s a depresszit

Egy kutats sorn egy teljes ven t vizsgltak alanyokat, akik depresszitl szenvedtek, s gy talltk, hogy a krusneklssel eltlttt v utn legtbbknl egyltaln nem, vagy jval kisebb mrtkben talltk meg a betegsget. Egy msik megfigyels szerint a kzs nekls emeli az oxitocinszintet, amellyel knnyebben kezeljk a stresszt s a szorongst.

4. Cskkenti a Parkinson-kr s a tdbetegsgek tneteit

A Cardiff University professzorai 2012-ben arra a nagyokos megllaptsra jutottak, amit Kodly Zoltn valsznleg tudscsapat nlkl is megmondott volna: a krusnekesek ersebb lgzizomzattal rendelkeznek, mint akik nem nekelnek. Brenville Hancox zenetuds pedig Parkinson-betegek szmra hozott ltre krust Skylarks nven. Egy beteg elmagyarzta, hogy az neklshez szksges llegzs elsajttsa ms testi mozgsokban is segti.

5. Javul a szocilis kzrzet

Ahogy a csapatjtkot z sportolk, gy a krusnekesek is sokkal jobban rzik magukat a trsadalomban s kisebb kzssgekben is, ms emberek kztt. Ez nem jelent tbbet annl, hogy rdemes kzssgi tevkenysgeket vgezni, ahol megtalljuk a szerepnket s a funkcinkat. Adott esetben egy nekszlam elneklsnek feladatt.

6. Tovbb lnk

Taln meglepdsz, ha ezt olvasod, mert ez nem az a dolog, amire knny megalapozott, tbb oldalrl altmasztott bizonytkkal szolglni. De a Harvard s a Yale Egyetemek kzs, 2008-as kutatsa szerint valban tovbb lnk, ha krusban neklnk. Legalbbis ezt mutatta annak a connecticuti krusnak a pldja, akiknek az lett veken t ksrtk figyelemmel a kutatk.

Munknk sorn teht a tantsi rkon s azon kvl ki kell hasznlni minden lehetsget, amellyel hozzjrulhatunk dikjaink rzelmi nevelshez, alkot fantzijnak felszabadtshoz, az egytt nekls rmhez, a hangversenyek s fellpsek felszabadt rzshez.

Ezeket a clokat szolgljk az iskolnkban mkd gyermekkrusok is.
Heti 1 rban 1-2. osztly: Csicserg Krus vezet karnagy: Bdis Ptern
Heti 2 rban 3-4. osztly: Kicsinyek Krusa vezet karnagy: Bdis Ptern, segt karnagy: Benk Irn
Heti 2 rban 5-8. osztly: Nagykrus vezet karnagyok: Nyri va Bdis Ptern, segt karnagy: Benk Irn

Legkiemelkedbb eredmnyeink a 2018-as tanvben:
Kicsinyek Krusa : A kategris Arany diploma minsts + v Krusa Dj
Nagykrus: A kategris Arany diploma minsts
Vezet karnagyok: Bdis Ptern s Nyri va

Magyar npi kultra: npdal s nptnc

„A zene mindenki!” rta Kodly Zoltn 1952-ben.

„A zene nemcsak harmnit hoz ltre, de kapcsolatot is teremt ember s ember, valamint ember s a transzcendens vilg (Isten) kztt”.

A magyar npdalok s gyermekdalok szerves rszei a magyar zeneoktatsnak, amely a mlt emlkeit, letrzseit, gondolatait mutatja meg a jelen s jvend kor szmra.

Igyeksznk minl hitelesebben tadni a magyar npdalokat a fiatal nemzedkeknek.

„Csak tiszta forrsbl...”

Iskolnk, szlnekeseink s nekegyttesein kivl eredmnyekkel bszklkedhetnek a npdalnekls tern. Rangos megyei s orszgos versenyeken rtek el kivl eredmnyeket. Legrangosabb eredmnynk 2018-ban a Magyar Krusok Zenekarok Npzenei Egyttesek Orszgos Szvetsge ltal megtlt Aranypva Dj a Szzszorszp nekegyttesnknek.

Copyright © Dombóvári Belvárosi Általános és Alapfokú Mûvészeti Iskola 2013